Upominkowanie się było niezwykle popularne w XVIII wieku. ,,Upominkować kogoś" oznaczało nic innego, jak obdarować go upominkiem, będącym wyrazem pamięci czy przyjaźni. Wręczano je najczęściej z okazji imienin. Solenizanci otrzymywali strzelby, psy, konie, beczki wina, ale też najlepsze gatunki czekolady.
Któż z nas nie lubi czekolady? Podobnie było w XVIII wieku, gdy ta słodycz stawała się coraz bardziej popularna. Hetman dbał, aby nie zabrakło jej na dworze. Z Wiednia sprowadzał skrzynie pełne kakao, gdyż jego ukochana Izabela każdy dzień rozpoczynała od filiżanki gorącej czekolady…
Kultywując szlacheckie zwyczaje, Muzeum Podlaskie w Białymstoku we współpracy z kawiarnią Stara Szkoła w Sokółce przygotowało trzy smaki wyjątkowych czekolad o nazwie PODARUNEK HETMANA. Każda z nich, w autorskim opakowaniu z wizerunkami Jana Klemensa Branickiego i Izabeli Branickiej, będzie doskonałym prezentem lub pamiątką z Białegostoku.
Czekolady zostały wyprodukowane z użyciem technologii "bean to bar". Poddawane są wielogodzinnemu konszowaniu, czyli długotrwałemu, intensywnemu walcowaniu i mieszaniu składników czekolady. Cały proces rozpoczyna się od miazgi kakaowej, cukru, mleka w proszku i masła kakaowego oraz lecytyny i przebiega w jednym miejscu, co pozwala zapanować nad całym procesem i uzyskać niezwykłą gładkość czekolady i niespotykane odczucie na języku. Długotrwałe konszowanie wpływa bardzo korzystnie na walory smakowo-zapachowe.
Czekolada gorzka ma aż 70% zawartości kakaowca, czekolada mleczna ma 50% zawartości kakaowca, natomiast czekolada biała ma 35% zawartości kakaowca. Jest to czekolada o zredukowanej ilości cukru.
Czekolady PODARUNEK HETMANA można nabyć w białostockim Ratuszu, codziennie, oprócz poniedziałków, w godz. 10.00 – 17.00.
Cena: czekolada 35 g – 6 zł, czekolada 80 g – 15 zł
Oficjalna premiera czekolad PODARUNEK HETMANA odbyła się 5 września 2021 r. przed białostockim Ratuszem.
To było najsłodsze wydarzenie tego sezonu w Białymstoku!