soboty 22 i 29 lipca oraz 5, 12, 19 i 26 sierpnia 2017 r.

Zapraszamy do poznawania bogatej historii piernika – niezwykłego ciasta na bazie mąki, miodu i przypraw, pachnącego cynamonem i goździkami. Na wystawie „Świat toruńskiego piernika” zobaczymy oryginalne formy piernikowe, służące do odciskania ciasta przed wypiekiem, naczynia drewniane, gliniane i kamionkowe, a także cynowe kufle i kubki oraz formy do babek i cukierków. Obejrzymy stylizowaną kogę - pływający w średniowieczu na Morzu Bałtyckim i Północnym żaglowiec handlowy, którym z zamorskich krain przywożono egzotyczne  przyprawy, niezbędne do wypieku piernikowego ciasta. Odkrywając tajniki produkcji toruńskich smakołyków zajrzymy też do piekarni i odwiedzimy sklep z przełomu XIX i XX wieku. W części warsztatowej uczestnicy samodzielnie wykroją z ciasta i upieką dekoracyjne pierniki ozdobne o tradycyjnych kształtach. Spotkanie zakończymy słodkim poczęstunkiem w postaci katarzynki z Fabryki Cukierniczej „Kopernik”.

Teminy zajęć: soboty 22 i 29 lipca oraz 5, 12, 19 i 26 sierpnia, zajęcia rozpoczynają się o godz. 11.00.
Czas trwania zajęć:  ok. 60 min.
Wiek uczestników: dzieci w wieku 7-12 lat z opiekunami
Opłaty: 4 zł od uczestnika (uczestnikami są zarówno dzieci, jak i rodzice)
Liczba uczestników: do 20 uczestników.
Zapisy na zajęcia:
(85) 740-77-41, 509 336 740.