Muzeum Podlaskie w Białymstoku
Instytucja Kultury Województwa Podlaskiego
współprowadzona przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Kalendarz wydarzeń MPB

W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach – promocja książki

1 lutego 2018, godz. 17.00, Ratusz w Białymstoku (Rynek Kościuszki 10)

Zapraszamy do białostockiego Ratusza na spotkanie autorskie i promocję książki Jerzego Fiedoruka "W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach".

Wstęp 2 zł.

Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z cyklu Podlaskie Kulinaria. W pierwszej, zatytułowanej Historia podlaskich smaków, Andrzej Fiedoruk przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, ale także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert Makłowicz  „Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie żywności, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja.”

            W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest podróżą w poszukiwaniu klimatu dawnych i bardziej współczesnych białostockich zakładów gastronomicznych. Przez łamy dawnych gazet czytelnik odwiedzi pierwsze karczmy Branickich, salony eleganckiego Ritza, dane mu będzie także zajrzeć do spelunek na Bojarach czy Chanajkach. Natomiast w pozycji, która zamykać będzie serię Współczesna kuchnia podlaska, mam zamiar opisać jej stan dzisiejszy. Będzie ona skierowana nie tylko do czytelników, ale przede wszystkim do restauratorów i szefów kuchni, gdyż właśnie w klimacie białostockich i podlaskich restauracji, barów i tym co tam jeszcze serwuje nasze wyśmienite podlaskie jedzonko, umieszczę jej akcję.

            Na poszczególnych kartach znajdują się receptury, sposób przyrządzania potraw, ich historia oraz wiele informacji o lokalach (szczególnie szefach kuchni), w których są lub będą podawane. Współczesna kuchnia podlaska, będzie nie tylko próbą opisu stanu współczesnej kuchni regionalnej, ale – co najważniejsze – próba wypracowania sposobu promocji naszej kuchni, który przyczyniłby się do jej promocji oraz postawienia na szczycie polskich kuchni regionalnych.    

Andrzej Fiedoruk

 

Andrzej Fiedoruk (1957). Socjolog i historyk. Urodził się i wychował w Białymstoku. Debiutował  książką Kuchnia podlaska w recepturach i rozhoworach opisana. Jeden z recenzentów określił go mianem kucharza-publicysty. W dorobku posiada kilkadziesiąt wydanych książek, w tak znanych wydawnictwach jak  Muza - seria „Swojskie jadło”, czy  Zysk i s-ka, gdzie ukazały się tytuły poświęcone kuchni kresowej, a także kuchniom naszych wschodnich sąsiadów (Białoruś, Ukraina, Litwa).  Publikuje również na łamach  „Polityki” i „Gazety Wyborczej”. W cyklu gawęd Kipi kasza kipi groch na antenie Radia Białystok prezentował historię jedzenia i pokarmów na świecie. Mieszając w kulinarnym tyglu również uprawiał eseistykę: Pokarmy i obyczaje żywieniowe a zmiana społeczna. Pomiędzy przyczyną a skutkiem, Pożywienie Kurpi. Od łowców - zbieraczy, do krainy fast – foodów czy Rola mediów lokalnych w rozwoju rynku produktów regionalnych. W 2006 roku ukazała się pierwsza próba prozatorska Fiedoruka Białostockie smaki. W roku 2012 w uznaniu wybitnych zasług w dziedzinie kulinarnej, tablica z jego nazwiskiem umieszczona została w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie.